pea muisers LiVagePea Muisers is al jarenlang actief binnen Groene Kruis Ledenorganisatie als kapper aan huis. Naast haar liefde voor het kappervak is Pea sinds kort ook actief voor Livage haarwerken. We willen u graag iets meer over haar vertellen:

Zorgzaam type

Ze is naar eigen zeggen het ‘zorgzame’ type. Een eigenschap die de 52-jarige Pea Muisers in haar werk bijzonder goed van pas komt. Als franchiseneemster bij Livage haarwerken maakt zij niet alleen haarwerken voor vrouwen tijdens of na chemokuren, maar ontzorgt en begeleidt zij kankerpatiënten tijdens een zowel fysiek als mentaal slopend traject. ‘Het is enorm dankbaar werk’.

Tussen Reuver en Roermond

De Reuverse werkt al ruim 20 jaar in het Laurentius ziekenhuis in Roermond als zelfstandige kapster. ‘Eerst werkte ik thuis en was de slaapkamer ingericht als kapsalon. Ik kreeg destijds een telefoontje van het ziekenhuis, of ik interesse had om er te gaan werken, aangezien hun kapster met pensioen ging. Ik hoefde er niet lang over na te denken’, vertelt Pea Muisers. Aanvankelijk had zij een ochtendcluster in het ziekenhuis. Later kwam daar ambulant werk bij via het Groene Kruis.

Op zoek naar meer diepgang in haar werk kwam een telefoontje van Livage haarwerken als geroepen. ‘Alles viel op zijn plek. Deze baan voelt als een kadootje. Mensen een plezier doen, ze er mooi uit laten zien en gelukkig maken, dat is mijn drive.’ Dat de ziekte kanker een zeer ingrijpende gebeurtenis is in iemands leven is een feit. Angst, onzekerheid en het ondergaan van chemotherapie, bestralingen en medicatie hebben een enorme impact op iemands leven. Uiterlijke veranderingen horen daar helaas ook bij. Pea Muisers begeleidt vrouwen tijdens het hele traject.
Zij volgde een interne opleiding, die meer inhield dan alleen het vervaardigen van haarwerken. ‘De voornaamste doelgroep wordt gevormd door vrouwen die met haaruitval te maken krijgen ten gevolge van chemokuren.

De werkwijze die Livage hanteert gaat echter verder en komt feitelijk neer op ‘ontzorgen’, tot en met een zorgplan maken en zaken regelen met zorgverzekeraars. ‘Deze mensen hebben immers wel wat anders aan hun hoofd.’ Mensenkennis neemt in haar werk een voorname plaats in. ‘Het is altijd aftasten hoe iemand omgaat met een zware ziekte. Het is ook emotioneel zwaar. Je treft soms een hoopje ellende aan en als je bij iemand thuis komt met jonge kinderen, dan knijpt dat je keel dicht. Gelukkig kan ik altijd aankloppen bij collega’s als het me teveel wordt. Haaruitval na chemo is voor vrouwen een aanslag op hun hele ‘zijn’. Een kapsel wordt door een vrouw immers gezien als haar visitekaartje. Wanneer het haar uitvalt na chemo en afgeknipt moet worden, is dat ook voor mij een emotioneel moment.’ De haarwerken die Pea Muisers maakt zijn in niets meer te vergelijken met die van vroeger. ‘Dat waren vaak ‘mutsen’. We spreken ook niet over pruiken. Die draag je met carnaval. Kwaliteit en draagcomfort zijn de afgelopen 20 jaar enorm verbeterd. Ten bewijze: een vrouw bezocht onlangs haar oncoloog, die haar vertelde dat zij rekening moest houden met haaruitval tijdens haar chemokuren. Hij had niet eens opgemerkt dat zij al een haarwerk droeg. Geweldig natuurlijk, want meestal wil je de buitenwereld niet laten zien dat je ziek bent. Een haarwerk geeft vertrouwen en het gevoel van eigenwaarde krijgt weer een boost.’ Dit soort verhalen maken zowel Pea Muisers als haarklanten gelukkig. ‘Hier doe je het voor tenslotte. En als het eigen haar weer aangroeit en een eerste knipbeurt nodig is, hoor ik vaak ‘doe maar gelijk een kleurtje’. Het is opmerkelijk hoe sterk en veerkrachtig vrouwen kunnen zijn.’